'Αγιος Πατρίκιος..ή μήπως όχι;

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Το όνομα του Maewyn Succat και η καταγωγή του από την Σκωτία.

Γεννήθηκε μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ.

Όταν ήταν έφηβος, έπεσε θύμα απαγωγής και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια, ώσπου δραπέτευσε. Στην συνέχεια, φέρεται να είχε ένα όραμα σταλμένο από το Θεό, οπότε εγκατέλειψε την παραδοσιακή πίστη του και προσηλυτίστηκε στην Καθολική εκκλησία. Άλλαξε το όνομά του σε Patrick και ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να διαδώσει την πίστη του και να προσελκύσει πιστούς. Και για το λόγο αυτό έγινε γνωστός. Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από το λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.

Και σαφώς αναφερόμαστε στον St.Patrick, την μορφή που γέννησε την σημαντικότερη γιορτή της Ιρλανδίας, με υψηλή δημοτικότητα εντός και εκτός συνόρων. Η St Patrick’s Day είναι μία σειρά εκδηλώσεων πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες, στις 17 Μαρτίου.

Σύμβολο της γιορτής αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας,το τριφύλλι, το οποίο σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα.

Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και οι παμπ άνοιξαν για τους εορτασμούς. Σε όλο τον κόσμο εκείνη την ημέρα, γιορτάζουν πίνοντας και τρώγοντας και αυτό κρύβει μέσα του ένα λαογραφικό υπόβαθρο ασχέτως εάν τώρα θεωρείται ξεκάθαρα εμπορικό. Στις απαρχές του εορτασμού, η μέρα αυτή ακριβώς επειδή ήταν κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, σήμαινε μία ημέρα ελεύθερη για να φάνε και να πιουν ό,τι θέλουν οι πιστοί.

fb8ae23d-a269-4fed-8215-d11769d9aec2-large16x9_1280x720_90307C00YNGUJjpg

Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό).

Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου δεν έγινε στην Ιρλανδία αλλά στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1760. Σήμερα, 33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδικές ρίζες. Στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αθρόας μετανάστευσης ήταν ο «λιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, 16 πόλεις ονομάζονται Δουβλίνο.

Μύθος ή πραγματικότητα, οι Ιρλανδοί θα βρίσκουν πάντα λόγους να εκφράζονται…