Η ωριμότητα του Morrison!

morrisonjpg


Πόσο ώριμος ήταν ο Jim Morrison σε σύγκριση με τους εικοσάχρονους σήμερα;

Ο Jim Morrison ήταν λάτρης της γνώσης και επέδειξε διανοητική ωριμότητα από μικρή ηλικία. Στο λύκειο, είχε ευρεία γνώση φιλοσοφίας και ποίησης. Οι καθηγητές του στα αγγλικά έπρεπε να επικοινωνήσουν με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να επιβεβαιώσουν ότι κάποια από τα βιβλία που ανέφερε σε δοκίμιά του υπήρχαν πράγματι. Μέχρι την αποφοίτησή του, έδειχνε διανοητική ωριμότητα που θα ανταγωνιζόταν ένα απόφοιτο πανεπιστημίου, με κύρια ειδίκευση σε αγγλικά και φιλοσοφία. Ο Morrison πήγε σε τρία διάφορα κολέγια, αποφοίτησε τελικά από τη σχολή κινηματογράφου του UCLA. Φτάνοντας σε διανοητική ωριμότητα τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα από τους περισσότερους, ήταν ικανός να πραγματοποιεί μεταπτυχιακές εργασίες ενώ ήταν ακόμα φοιτητής.

Ως παιδί, ο Morrison υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από συγγενή. Αυτό προκάλεσε επεισόδια αυτοκτονικής κατάθλιψης (τα οποία αντιμετώπισε καταχρηστικά με αλκοόλ) εμβαθύνοντας στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, όπου ο θάνατος είναι κυρίαρχο θέμα. Ήταν αλκοολικός από το λύκειο, με συμμαθητές να αναφέρουν ότι εμφανιζόταν στο σχολείο μεθυσμένος σχεδόν κάθε πρωί. Συναισθηματικά, οι αλκοολικοί και οι εξαρτημένοι παραμένουν στην ηλικία που ήταν όταν άρχισαν να πίνουν καθημερινά, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και την καθημερινή ζωή. Βασιζόμενος στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας, φαίνεται ότι ο Morrison είχε συναισθηματική ωριμότητα ενός δεκαπεντάχρονου.

Ως καλλιτέχνης, ο Morrison έκανε σημαντικές προόδους τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Άρχισε να ακούει προσεκτικά τον Frank Sinatra. Τα τελευταία δύο άλμπουμ των Doors, ιδιαίτερα το LA Woman, δείχνουν έναν πιο ώριμο τραγουδιστή που έχει μάθει να χρησιμοποιεί τη φρασεολογία για να αντισταθμίσει περιορισμούς.

Συγκρίνοντας το τραγούδι "Love Her Madly" με το "Touch Me," που ηχογραφήθηκε δύο χρόνια πριν, παρατηρείται μια σημαντική εξέλιξη στον φωνητικό του ύφος του Jim Morrison. Στο "Love Her Madly," που ηχογραφήθηκε αργότερα, η φρασεολογία του Morrison γίνεται πιο εκλεπτυσμένη, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες ενός ώριμου τραγουδιστή. Σε δύο χρόνια, περνά, από το να ακούγεται σαν ο Jim Morrison που μιμείται τον Sinatra, σε έναν Jim Morrison που χρησιμοποιεί τεχνικές όπως ο Sinatra, ως ένας τραγουδιστής που έχει βρει τη δική του φωνή.

Σε σύγκριση με τους εικοσάχρονους σήμερα, ο Jim Morrison διακρίνεται για την εξαιρετική του διανοητική ωριμότητα. Σίγουρα ωφελήθηκε από ένα δημόσιο πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο που τονίζει τον κλασικό δυτικό λογοτεχνικό και φιλοσοφικό κανόνα. Συναισθηματικά, επέδειξε ώριμη συμπεριφορά σαν κάποιον που αντιμετώπιζε το αλκοόλ ή την εξάρτηση από την πρώιμη εφηβεία. Σήμερα, οι έφηβοι αλκοολικοί υφίστανται παρεμβάσεις και στέλνονται σε κέντρα απεξάρτησης. Στα χρόνια της δεκαετίας του '50 και του '60, θεωρούνταν ως ανήλικοι εγκληματίες.

Ως καλλιτέχνης, ο Jim Morrison έκανε σημαντικά βήματα μπροστά κατά τα πέντε σύντομα χρόνια που ήταν υπό συμβόλαιο με την Elektra Records. Παρά την εξάρτηση και την εφηβική συμπεριφορά στη σκηνή (προκαλώντας τους αστυνομικούς και απειλώντας να αποκαλύψει τα γεννητικά του όργανα), ο Jim Morrison ήταν ικανός να κοιτά το έργο του κριτικά και βελτιώθηκε ως τραγουδιστής και στιχουργός. Η επιλογή να αναπτυχθεί ως καλλιτέχνης αντί να απολαμβάνει τις επικροτήσεις αποτελεί παράδειγμα καλλιτεχνικής ώριμης στάσης.