Το φαινόμενο "Poll'

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Ήταν Απρίλιος του 1971, όταν οι “POLL” κυκλοφορούν το πρώτο 45 στροφών δισκάκι τους και η επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Το «Άνθρωπε αγάπα» και το «Έλα ήλιε μου», δύο τραγούδια σταθμός για την ελληνική μουσική, ήταν πια διαθέσιμα στο κοινό. Στην ηχογράφηση του δίσκου δίνει το παρών και ο νεαρός Σταύρος Λογαρίδης κι αμέσως αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί τους. Η τετράδα είναι πλέον γεγονός!

Ο Κώστας Τουρνάς, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Κώστας Παπαϊωάννου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τάραξαν τα νερά της ελληνικής μουσικής, φέρνοντας κάτι εντελώς καινούργιο και πιάνοντας αμέσως το σφυγμό της νεολαίας της εποχής.

Οι Poll ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας Τουρνά-Ουιλιαμς που είχε ξεκινήσει με διάφορα σχήματα (“Teenagers” το 1964, “Dinos and the X-Rays” το 1967) δίχως αποτέλεσμα.

Οι Poll ξέφυγαν από την αμιγώς ερωτική θεματολογία που είχαν όλα τα ανάλογα γκρουπ στα τραγούδια τους και την «άπλωσε» τόσο σε κοινωνικά-πολιτικά ζητήματα (λ.χ. το «Άνθρωπε αγάπα» είναι ένα καθαρά αντιπολεμικό κομμάτι…), όσο και στα προβλήματα της νέας γενιάς εκείνης της εποχής με την αμφισβήτηση, τα μακριά μαλλιά και την αντιμετώπιση που είχε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η θήκη του πρώτου τους δίσκου με τον τίτλο "Άνθρωπε..." είναι ένα …ταγάρι και μέσα σ’ αυτό εκτός από το βινύλιο, περιλαμβάνεται κι ένα πόστερ των “POLL”.


afierwmeno_poll_2012_09_18_02jpg

Βεβαίως, μίλησαν και για την αγάπη αλλά μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο πέρα από το «Μ’ αγαπάς-σ’ αγαπώ», ενώ και οι μουσικές τους ήταν εντελώς πρωτοποριακές, καθώς στα περισσότερα τραγούδια οι ρυθμοί εναλλάσσονται κατά τη διάρκειά τους.

Δυστυχώς η συνύπαρξή τους ήταν εξαιρετικά βραχύβια. Όλα κι όλα δύο άλμπουμ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους και λίγων μηνών. Αυτό που μετράει όμως, είναι τι μένει πίσω… Οι Poll πέρασαν σχεδόν αμέσως στη σφαίρα του μύθου κι εκεί εξακολουθούν να βρίσκονται έως σήμερα