Ghost Riders in the Sky (The Legend)

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Το Τέξας είναι γεμάτο από παραμύθια, θρύλους και ιστορίες φαντασμάτων. Η ιστορία των Ghost Riders είναι μακράν η πιο θλιβερή, η πιο κακιά, αλλά συνάμα και η πιο διάσημη στη χώρα. Αυτός ο θρύλος είναι δυστυχώς αληθινός. Μια ανόητη τραγωδία που έλαβε χώρα στο Crosby County του Τέξας. Γνωστό και ως Stampede Mesa.

Ο θρύλος ενέπνευσε το κλασικό τραγούδι «Ghost Riders in the Sky». Όλα ξεκίνησαν σε μια τυπική μεταφορά βοοειδών που θα έπρεπε να είχε επιστρέψει το φθινόπωρο του 1889. Ο καιρός ήταν άσχημος, οι καουμπόηδες έκαναν διαρκώς φασαρία και το κοπάδι ήταν ανήσυχο σε όλο το ταξίδι. Αργά ένα βράδυ, καθώς άρχισαν να ανεβαίνουν στην πλαγιά για να πλησιάσουν κοντά σε νερό, άρχισε μια καταιγίδα. Είχαν προγραμματίσει να διανυκτερεύσουν ακριβώς πάνω από την κορυφογραμμή κοντά στο νερό.

Ο επικεφαλής, ονόματι Sawyer, ήταν μπροστά για να ελέγξει τον χώρο και να ερευνήσει για Ινδιάνους. Σοκαρισμένος είδε ένα ολοκαίνουργιο αγροτικό σπίτι πάνω στην κορυφή του λόφου. Είχε ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή εκατοντάδες φορές χωρίς εμπόδια, αλλά τώρα υπήρχε κάτι καινούριο που εμπόδιζε τη διέλευση ολόκληρου του κοπαδιού του. Θα χρειάζονταν ώρες για να το παρακάμψει. Ο Sawyer εξοργίστηκε. Χωρίς λόγο, άρχισε να φωνάζει και να καταριέται ενώ κυμάτιζε μια κουβέρτα ψηλά στον αέρα για να δημιουργήσει ένα φραγμό στον δρόμο. Τα νευρικά βοοειδή άρχισαν να διασπείρονται παντού. Τα άλογα, μερικά με αναβάτες, μερικά χωρίς, άρχισαν να τρέχουν με όλη τους τη δύναμη. Ο Sawyer φώναζε, κτυπώντας τα ζώα, καθώς οι κεραυνοί έσκιζαν τον ουρανό. Τα πανικοβλημένα ζώα επιτέθηκαν στην αγροικία συνθλίβοντας όλους και όλα όσα βρίσκονταν στο δρόμο τους. Κανείς δεν μπορούσε να ακούσει τις κραυγές καθώς τα ζώα ποδοπατούσαν με μανία.

Οι δυνατές βροντές και ο σκοτεινός ουρανός έκαναν το τρομοκρατημένο κοπάδι να συνεχίζει να τρέχει μέχρι που πολλά ζώα έφτασαν σε άκρη γκρεμού, έπεσαν και σκοτώθηκαν. Τα άλογα που τα κρατούσαν ακολούθησαν και εκείνα.

Την αυγή, ο Sawyer έκανε απολογισμό της καταστροφικής ζημιάς που προκάλεσε. Κάτω από τη Μesa ήταν σχεδόν 700 νεκροί. Χωρίς τύψεις, διέταξε όσους είχαν απομείνει από τους ανθρώπους του να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα τριακόσια βοοειδή και να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Όταν τελείωσε το δρομολόγιο, λέγεται ότι δεν δούλεψε ξανά. Κανείς δεν θα εργαζόταν γι 'αυτόν. Ούτε μια ψυχή, ακόμη και για χειρωνακτικά καθήκοντα. Οι άνθρωποι στην περιοχή του γύρισαν την πλάτη και εκείνος το έριξε στο ποτό. Δεν τον ξαναείδαν ποτέ!

Την επόμενη σεζόν, ένα άλλο αφεντικό του ίδιου δρομολογίου και οι άντρες πέρασαν το κοπάδι τους από την ίδια πλαγιά που είχε καθαριστεί από προηγούμενη καταστροφή. Οι ουρανοί ήταν απόλυτα καθαροί. Τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς προφανή λόγο, το κοπάδι αγρίεψε. Και πάλι, τα περισσότερα ζώα και τέσσερις καουμπόηδες έπεσαν από τα βράχια και σκοτώθηκαν. Σε αντίθεση με τον Sawyer, αυτός το αντιμετώπισε με ενοχές και θλίψη. Αλλά και αυτός τελικά το έριξε στο ποτό και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά.

Η ιστορία εξαπλώθηκε και όλοι πίστευαν ότι το κακό ήταν σκαρφαλωμένο πάνω από το Stampede Mesa. Όλα τα κοπάδια από τότε αποφεύγουν αυτό το τμήμα του Τέξας. Μόνο μοναχικοί ιππείς περνούσαν πλέον που αφηγόντουσαν ιστορίες φαντασμάτων στον ουρανό, κραυγών και ήχους οπλών καουμπόηδων. Οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη και σήμερα στο στοιχειωμένο μέρος αυτού του ουρανού του Τέξας.

Αυτός ο θρύλος ενέπνευσε τον τραγουδοποιό Σταν Τζόουνς να γράψει μια μελωδία το 1948 σχετικά με αυτό το λιβάδι στο Crosby County, του Τέξας. Το "Ghost Riders in the Sky" είναι γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι όποιος δεν γνωρίζει τον τρομακτικό θρύλο, το πιθανότερο είναι ότι έχει ακούσει το τραγούδι. Ο Burl Ives ήταν ο πρώτος, από περισσότερους από 50 τραγουδιστές, που ηχογράφησε αυτό το εμβληματικό τραγούδι. Έχει γίνει το πιο ηχογραφημένο κομμάτι της δύσης όλων των εποχών. Όταν το έπαιξε ο Johnny Cash, έφτασε στην κορυφή των charts για μήνες. Οι στίχοι παραμένουν ακριβώς όπως γράφτηκαν αρχικά.

Η ηθική αυτής της δημοφιλούς μελωδίας είναι απλή. Οι ζωντανοί καουμπόηδες πρέπει να αλλάξουν τους άσχημους τρόπους τους και να κάνουν το σωστό. Αν όχι, θα περάσουν αιωνια στην κόλαση δουλεύοντας το κοπάδι των αγελάδων του διαβόλου.

ghost-riders-1jpg



An old cowboy went ridin’ out one dark and windy day
Upon a ridge he rested as he went along his way
When all at once a mighty herd of red-eyed cows he saw
Plowin’ through the ragged skies and up a cloudy draw

Their brands were still on fire and their hooves were made of steel
Their horns were black and shiny and their hot breath he could feel
A bolt of fear went through him as they thundered through the sky
For he saw the riders comin’ hard and he heard their mournful cries

Yippie I ohhh ohh ohh
Yippie I aye ye ye
Ghost riders in the sky

Their faces gaunt, their eyes were blurred
Their shirts all soaked with sweat
He’s ridin’ hard to catch that herd
But he ain’t caught em yet
Cause they got to ride forever in that range up in the sky
On horses snortin’ fire as they ride on hear their cries

As the riders loped on by him he heard one call his name
‘If you wanna save your soul from hell a-ridin’ on our range
Then cowboy change your ways today or with us you will ride
Tryin’ to catch the devil’s herd across these endless skies

Yippie I ohhh oh oh
Yippie I aye ye ye
Ghost riders in the sky
Ghost riders in the sky
Ghost riders in the sky