Mary Long by Deep Purle

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Αν υπήρχε κάτι πιθανό να αναστατώσει τον Ian Gillan περισσότερο από έναν ηθικό σταυροφόρο με άποψη διαμετρικά αντίθετη με τη δική του, το 1972, (στο αποκορύφωμα της φήμης τους και τις περιοδείες τους για να προωθήσουν το Machine Head), βρέθηκε το πιο "ιερό ντουέτο" που δεν ήταν άλλοι απότους Mary Whitehouse και Lord Longford.

Η Whitehouse, στο ρόλο της ως θεματοφύλακας των ηθικών κανόνων της Βρετανίας, ηγήθηκε της εκστρατείας «Clean Up TV», ενάντια σε όποιον τολμούσε να αναφέρει τη λέξη «bloody» στην τηλεόραση.

Τότε, καθώς οι Purple επρόκειτο να ξεκινήσουν την προώθηση για το Who Do We Think We Are , έμαθαν τα νέα ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας και Ιππότης Lord Longford έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωση της δολοφόνου Myra Hindley.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο Gillan θυμάται: «Η Mary Whitehouse και ο Lord Longford ήταν ιδιαίτερα υψηλού προφίλ πρόσωπα εκείνη την εποχή με πολύ ενοχλητική στάση για την νεολαία.

«Το Mary Long δημιουργήθηκε από την ιδέα της αντιμετώπισης ενός φανταστικού ατόμου. Αφορά τα πρότυπα της παλαιότερης γενιάς, ολόκληρο το ηθικό πλαίσιο, τον πνευματικό βανδαλισμό - όλα τα πράγματα που υπάρχουν σε κάθε γενιά.

«Είχα πολλά προβλήματα με τη θρησκεία με την οποία μεγάλωσα, αλλά όπως ανακάλυψα αργότερα, αυτά τα ζητήματα υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, οπότε η Mary Whitehouse και ο Lord Longford συγχωνεύτηκαν σε ένα άτομο για να αντιπροσωπεύσουν την υποκρισία που είδα εκείνη τη στιγμή.

«Οπότε εκεί έριχνα ονόματα και τους κατηγορούσα για κάθε είδους πράγματα - τρομερές πράξεις και άθλια γεγονότα! Η ιδέα ήταν ότι είμαστε νέοι, είμαστε γυμνοί και επομένως είμαστε ειλικρινείς. Δεν συνάντησα ποτέ έναν 20χρονο που δεν πίστευε ότι ήταν αθάνατος και δεν είχε γνώμη για τα πάντα »

Η υποτιθέμενη σεξουαλική ευσέβεια της Whitehouse δημιούργησε ένα επιπλέον σημείο έμπνευσης όταν οι δημοσιογράφοι της εποχής ανέφεραν για την εγκυμοσύνη της.

Ο συνδυασμός των δύο ονομάτων 'ήταν ένα τέχνασμα για την αποφυγή τυχόν κατηγορίας δυσφήμισης