The Logical Song

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Ήταν αρχές του 1978 και οι Supertramp βρίσκοταν στο Λος Άντζελες, για να αρχίσουν να ηχογραφούν το άλμπουμ Breakfast in America, όταν ο Hodgson κάθισε μόνος του σε ένα ηλεκτρικό πιάνο και άρχισε να παίζει κάποιες συγχορδίες τις οποίες δοκίμαζε για μερικούς μήνες. «Είχα γράψει αυτές τις συγχορδίες», λέει, «αλλά δεν είχα σκεφτεί πολύ τι να τις κάνω, για να πω την αλήθεια. Αλλά όταν τις έπαιξα μαζί άκουσα τη μελωδία. Και καθώς άρχισα να τραγουδάω, η πρώτη λέξη που μου ήρθε ήταν «liberal» ... »

Αμέσως, ο Χόντσον ξεχώρισε μερικές λέξεις που έκαναν ρίμα: intellectual, radical... logical. Και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ολόκληρη η ιδέα για το τραγούδι. "Αμέσως, ήξερε τι ήθελε να πει. Το τραγούδι γεννήθηκε από τις ερωτήσεις του για το τι πραγματικά είχε σημασία στη ζωή. Σε όλη την παιδική ηλικία μάθαμε πώς να συμπεριφερόμαστε, αλλά πολύ σπάνια λέμε κάτι για τον βαθύτερο σκοπό της ζωής. Πηγαίνουμε από την αθωότητα και το θαύμα της παιδικής ηλικίας στη σύγχυση της εφηβείας και καταλήγουμε συχνά σε απογοήτευση κατά την ενηλικίωση. Και πολλοί από εμάς περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να επιστρέψουμε σε αυτήν την αθωότητα.

Το The Logical Song, είναι μια καταδικαστική κριτική του εκπαιδευτικού συστήματος. Ήταν ένα θέμα που είχε διαπραγματευτεί και στο School, ένα τραγούδι από το πρωτοποριακό Crime of the Century των Supertramp το 1974, ένα ορόσημο προοδευτικό ροκ άλμπουμ. Αλλά όπως λέει ο Hodgson, το λογικό τραγούδι ήταν «πολύ αυτοβιογραφικό».

Η αφήγηση του πρώτου προσώπου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στα χρόνια του στο οικοτροφείο ως «ντροπαλό και ευαίσθητο» αγόρι, που επηρεάστηκε βαθιά από το διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν 12 ετών. «Με έστειλαν μακριά για να με διδάξουν πώς να είμαι λογικός, υπεύθυνος, πρακτικός. Και μου έδειξαν έναν κόσμο όπου θα μπορούσα να είμαι τόσο αξιόπιστος, διανοητικός, κυνικός ... " Ο Hodgson επένδυσε "πολλή δουλειά" στους στίχους. "Έπρεπε να βρω όλες τις λέξεις που τελειώνουν στο" al "", λέει. "Έτσι ήταν η μόνη φορά που συμβουλεύτηκα ένα λεξικό όταν γράφω ένα στίχο."

Και για τη μουσική το ηλεκτρικό πιάνο ήταν το θεμέλιο. "Είχε μια πολύ κρουστική, ρυθμική αίσθηση που μου άρεσε πολύ." Αλλά όταν ξεκίνησε η δουλειά στα στούντιο του Village Recorder του LA, ο Hodgson υπαγόρευσε τι θα έπαιζε κάθε μέλος της μπάντας. «Ήμουν ο κύριος arranger της μπάντας», λέει. «Συνήθιζα να περνάω από όλα τα μέρη. Είναι σαν ένα παζλ. Οτιδήποτε ξένο δεν πρέπει να είναι εκεί». Στο τελικό κομμάτι ενσωματώθηκαν διάφορα ηχητικά εφέ.

Λόγω της τελειομανίας του Hodgson, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο τελικός συνδυασμός του τραγουδιού. "Δεν θα ξεκουραζόμουν μέχρι να ήταν απολύτως σωστό", λέει. Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1979. Το Logical Song αναγνωρίστηκε από το Rolling Stone ως "ένα μικρό αριστούργημα" και η επιτυχία του μετέτρεψε τους Supertramp σε σούπερ σταρ. Από τότε που βγήκε το τραγούδι, ο Roger Hodgson το τραγουδά ακόμα κάθε βράδυ όταν παίζει ως σόλο καλλιτέχνης. "Μπορώ ακόμα να βρω αυτή τη μεγάλη νότα στο τέλος του τραγουδιού", λέει. "Αλλά είναι πολύ ψηλά."

Το πιο σημαντικό από όλα για τον Hodgson, είναι πως πρόκειται για ένα τραγούδι που δεν έχει χάσει κανένα νόημα. «Ήμουν 29 όταν έγραψα το λογικό τραγούδι», λέει. «Έψαχνα για απαντήσεις. Η καυτή ερώτηση σε αυτό το τραγούδι ήταν:« Παρακαλώ πες μου ποιος είμαι », μεγάλωσα και ακόμα δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Αλλά ήξερα ότι υπήρχε κάτι βαθύτερο εκεί έξω - ένα μέρος ειρήνης. Και στο τέλος, το βρήκα. "