Janis Joplin...born on 19/1

6521119f-5ef2-4d41-95b0-4108d866bf8bjpg

Καλλιέργησε την δημόσια εικόνα της ως η γυναίκα που μπορούσε να πιει, να τραγουδήσει, να ορκιστεί και να κάνει σεξ με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοσδήποτε άνδρας μουσικός. Εξαιρετικά έντονη αντίθεση με τα γαλήνια παιδιά των λουλουδιών! Το πεντακάθαρο «άγριο παιδί» ξεκίνησε τη ζωή της στην ήσυχη πόλη Port Arthur του Τέξας. Γεννημένη την 19η Ιανουαρίου 1943 από έναν μηχανικό και μία γραμματέα σε κολέγιο επιχειρήσεων, η ήσυχη διάθεση της Joplin έκρυβε μέσα της την βοή της φιλοδοξίας.

Οι γονείς της, της καλλιέργησαν το ελεύθερο πνεύμα και τα τελευταία χρόνια του γυμνασίου άρχισε να απορρίπτει τις αρχαϊκές αξίες της πατρίδας της. Εξέφρασε την υποστήριξη της στην ένωση των πολιτειών, σε μια εποχή που στο Port Arthur υπήρχε ακόμα ενεργός πυρήνας της Ku Klux Klan. Για αυτή της την υποστήριξη δέχθηκε ανελέητο εκφοβισμό. Το μπούλιγκ έγινε ακόμα χειρότερο λόγω της αυξημένης ακμής και βάρους της.

Σε αυτό το περιβάλλον, το να αυτοχαρακτηρίζεται ως «ένα αγόρι» επέτρεψε στην Joplin να ξεφύγει από τα ασφυκτικά δόγματα της μικρής πόλης και να ξεκινήσει συχνά οδικά ταξίδια στο Austin και τη Νέα Ορλεάνη, όπου η τζαζ της Bourbon Street λειτούργησε για εκείνη ως μουσική εκπαίδευση. Εκεί ανακάλυψε τις δύο μεγάλες της αγάπες. Την Odetta, τραγουδίστρια της μπλουζ της οποίας η φωνή προκαλούσε την Joplin για μίμηση και το Southern Comfort το ποτό που θα γινόταν το τοτέμ της και η κατάρα της.

Μετά από μια σύντομη θητεία στην Venice Beach του Los Angeles, επέστρεψε στο Texas το 1961 για να σπουδάσει τέχνη στο Austin. Ωστόσο, αυτή η περίοδος σταθερότητας ήταν βραχύβια. Όταν η «αδελφότητα» του πανεπιστημίου ταπείνωσε την Joplin χαρακτηρίζοντας την «τον πιο άσχημο άνδρα στην πανεπιστημιούπολη», η ήδη αδύναμη αυτοεκτίμησή της συντρίφτηκε. «Ήταν το πιο θλιβερό πράγμα», θυμάται ο φίλος και συνάδελφος της μουσικός Powell St. John. "Σε αυτό το σημείο, δεν είχα δει ποτέ τη Janis να κλαίει." Όταν η μητέρα της έλαβε το γεμάτο πόνο γράμμα της, η Joplin είχε ήδη μαζέψει τα πράγματα της για την California.  «Χρειαζόταν ανθρώπους να της πουν πόσο μεγάλη ήταν», λέει η Jae Whitaker, η πρώην φίλη της. Όταν γνώρισε την Joplin στη Βόρεια Παραλία του San Francisco  το 1963, η πόλη βρισκόταν σε αναταραχή. Το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και μια ακμάζουσα μουσική σκηνή είχαν ξεκινήσει και η Joplin άρχισε να χτίζει το όνομα της τραγουδώντας σε καφετέριες. Κανείς δεν κορόιδευε τα ασυνήθιστα ρούχα ή τις απόψεις της. Εδώ, ένα διαφυλετικό ζευγάρι λεσβιών θα μπορούσε να μείνει μόνο του.

Ήταν μόνο η αρχή….